warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Повернутись 

«Балетний Всесвіт Сергія Прокоф’єва»

В 2011 році виповнилося 120 років від дня народження нашого земляка, Сергія Сергійовича Прокоф’єва. Цю подію КМАТ імені Сержа Лифаря відсвяткувала постановками ба­летів на музику композитолра. Так народилася хореогра­фічна історія в 2-х діях та 4-х частинах – «Балетний Всесвіт Сергія Прокоф’єва» (ідея Андрія Лягущенка, хореографи та постановники: Олександр Нестеров, Владислав Солдатен­ко, Володимир Лук’янець та Віктор Гаченко). Оформлення створив талановитий український художник-сценограф Во­лодимир Карашевський, костюми – Ольга Новікова та Вікто­рія Чижова.

Постановники мали на меті донести до глядача неви­черпну позитивну силу музики найбільш сонячного компози­тора XX сторіччя. Вони намагалися доторкнутися до різних граней хореографічної творчості Сергія Прокоф’єва. Осо­бливо важливим було те, що у переважній більшості увага зверталася на мало відомі і забуті сторінки балетної спад­щини композитора. Кожна частина цієї історії являла собою самостійний твір, але всі вони були об’єднані життєдайним оптимізмом музики Сергія Прокоф’єва, яку перед балетами виконував піаніст Микола Дівін.

Вперше виставу ми показали 19 березня 2011 року на сцені Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. Основна прем’єра відбула­ся у дні прокоф’євського ювілею, 24 квітня 2011 року в На­ціональній опері України. Один з балетів цієї хореографічної історії – «Казка про Шута, який всіх блазнів перехитрував», був представлений на щорічну театральну премію «Київська пектораль», а вся вистава входила до неофіційної програми Сьомого міжнародного конкурсу балету імені Сержа Лифаря. Виконавцями сольних партій були Юлія Стуконога, Ярослав Ткачук, Олександр Скулкін, Анжеліка Авраменко, Віталій Не­труненко, Ольга Тимошіва, Іван Журавльов, Руслан Таліпов, Микола Дульський, Євген Даньков-Белянський та інші.

Частина І «Творіння»

«Скіфська сюїта»

Хореографічна легенда в 4-х картинах

Хореографія належить заслуженому артисту України Олександру Нестерову. Балетмейстер поставив твір на музи­ку однойменної сюїти, яку Сергій Прокоф’єв створив на мате­ріалі свого першого балету «Ала і Лолій», що був написаний для легендарної трупи «Російський балет Сергія Дягілева», але так і не побачив світло рампи.

 

Частина ІІ «Рай»

«Ромео і Джульєтта»

Фрагмент з балету

Увазі глядача був запропонований уривок з найвідо­мішого балету композитора «Ромео та Джульєтта», але у мало відомій в Україні хореографії видатного французького балетмейстера Жана Крістофа Майо. Її сценічну редакцію зробив викладач-методист Владислав Солдатенко. Глядач побачив незабутню сцену «під балконом», яка є гімном всім закоханим.

 

Частина ІІІ «Дитинство»

«Петрик та Вовк»

Хореографічна казка

Балет про пригоди хороброго хлопчика Петрика було створено на музику відомої симфонічної казки Сер­гія Прокоф’єва. Постановку здійснив викладач-методист Во­лодимир Лук’янець за мотивами хореографії Метью Харта. Це була перша самостійна робота учнів Хореографічної шко­ли, що продемонструвала значний творчий потенціал цього навчального підрозділу.

 

Частина ІV «Життя»

«Казка про Шута, який всіх блаз­нів перехитрував»

Комічний балет на одну дію 

Четверта частина «Життя» представлена комічним балетом «Казка про Шута, який всіх блазнів перешуткував». Це перший балет Сергія Прокоф’єва, який побачив світло рампи ще у 1921 році в Парижі у виконанні артистів трупи «Російський балет Сергія Дягілева». Своє нове яскраве прочитання балет отримав у виконанні студентів КМАТ імені Сержа Лифаря. Хореографія та постановка Віктора Гаченка, художник-постановник Володимир Карашевський, художник по костюмам Ольга Новікова.

Прем’єра відбулась 12 листопада 2010 року на сцені Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва.  Першими солістами були Ольга Тимошіва та Віталій Нетруненко.

Вашій увазі пропонуємо фото з архіву. 

Повернутись 
loading
×